Woman gazing out of a bedroom window. She lies on her stomach on a bed, holding a smart phone but isn't looking at it.
Σημείωση για τους συντάκτες: Το Credit Karma λαμβάνει χρεώσεις από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

Καθώς οι απάτες και οι απάτες έχουν αυξηθεί στην εφαρμογή πληρωμών Zelle, οι τράπεζες διστάζουν να επιστρέψουν στους πελάτες τους χρήματα για χαμένα χρήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Η Zelle αναφέρει στον ιστότοπό της ότι μπορείτε κανονικά να λάβετε επιστροφή χρημάτων για χαμένα χρήματα σε μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ενδέχεται να μην μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων για απώλειες σε συναλλαγές που εξουσιοδοτήσατε μέσω εξαπάτησης (απάτη). Η έκθεση από το γραφείο του Warren λέει ότι οι τράπεζες σπάνια εκδίδουν επιστροφές χρημάτων και στις δύο περιπτώσεις, πιθανώς κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και κανονισμού.

Βασικά φαγητά: Εάν χρησιμοποιείτε το Zelle ή άλλες εφαρμογές πληρωμής peer-to-peer, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τις απάτες — και να αναφέρετε γρήγορα οποιαδήποτε απάτη ή απάτη.

Προσοχή στις κοινές απάτες

Η αναφορά του Γουόρεν δηλώνει ότι οι τράπεζες που μελέτησε η εταιρεία της δεν εκδίδουν επιστροφές χρημάτων στο 90% των περιπτώσεων όπου οι πελάτες έχουν εξαπατηθεί για να κάνουν πληρωμές στο Zelle.

Προσοχή σε απάτες όπως αυτή:

  • Trickster Scam. Κάποιος που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας τράπεζας, μιας κοινής ωφέλειας ή μιας κρατικής υπηρεσίας απαιτεί πληρωμή προστίμου ή ληξιπρόθεσμου λογαριασμού. Για να λύσετε το πρόβλημα, σας ζητείται να καλύψετε την πληρωμή με τη Zelle.
  • Απάτη πωλητή. Ένας άγνωστος που προσφέρει τα πάντα, από εισιτήρια συναυλιών μέχρι αξιολάτρευτα κουτάβια, απαιτεί να πληρώσετε με το Zelle. Πληρώνετε αλλά δεν βλέπετε ποτέ το αντικείμενο πώλησης που παραδόθηκε.
  • Η απάτη «Pay Yourself».. Κάποιος που προσποιείται ότι εργάζεται για την τράπεζά σας προσφέρεται να σταματήσει την υποτιθέμενη απάτη και σας προτρέπει να στείλετε χρήματα στον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το Zelle και – με τη βοήθειά σας για να επαναφέρετε τον τραπεζικό σας κωδικό πρόσβασης – καταχωρεί τον τραπεζικό του λογαριασμό στη Zelle. Τώρα τα χρήματα που νομίζατε ότι στέλνατε στον τραπεζικό σας λογαριασμό πηγαίνουν πραγματικά στον λογαριασμό του απατεώνα.

Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας

Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή πληρωμής peer-to-peer, είναι απίθανο να λάβετε τα χρήματά σας πίσω εάν τα στείλετε σε λάθος άτομο, ακόμα κι αν μπορείτε να αποδείξετε ότι πρόκειται για απάτη.

Ακολουθήστε μια προσέγγιση με προτεραιότητα την ασφάλεια:

  • Στείλτε χρήματα μόνο σε άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Οι συναλλαγές P2P είναι γρήγορες και συχνά μη αναστρέψιμες, επομένως ελέγχετε πάντα τα στοιχεία του παραλήπτη ελέγχοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου ή τη διεύθυνση email πριν πραγματοποιήσετε μια πληρωμή. Εάν ο παραλήπτης είναι εγγεγραμμένος στο Zelle, δεν μπορείτε να ακυρώσετε μια πληρωμή αφού την στείλετε.
  • Αντιμετωπίστε τις πληρωμές σαν μετρητά. Σύμφωνα με τη Zelle, τα χρήματα θα βρίσκονται στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε λίγα λεπτά. Να θυμάστε: αφού εξουσιοδοτήσετε μια πληρωμή, δεν μπορείτε να την ακυρώσετε εφόσον ο παραλήπτης είναι εγγεγραμμένος.
  • Προσοχή στις κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος. Εάν κάποιος επικοινωνήσει μαζί σας και ισχυρίζεται ότι προέρχεται από εταιρεία ή κρατική υπηρεσία, κάντε τη δική σας έρευνα για να βρείτε έναν επίσημο αριθμό ή ιστότοπο πριν σκεφτείτε να απαντήσετε. Και να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου. Οι σύνδεσμοι ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο κώδικα που μπορεί να μολύνει το smartphone σας.

Τι να κάνετε αν σας έχουν εξαπατήσει

Όταν αναφέρετε απάτες, βοηθάτε τις αρχές επιβολής του νόμου και τις κρατικές υπηρεσίες να τις βρουν.

Υποβολή καταγγελίας στο…

  • Η τράπεζα ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμά σας. Εάν πιστεύετε ότι έχετε εξαπατηθεί ή εξαπατηθεί, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας. Σύμφωνα με τον νόμο περί Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Χρημάτων, γνωστό και ως Κανονισμός Ε, οι τράπεζες υποχρεούνται να επιστρέφουν τα χρήματα στους πελάτες εάν ληφθούν χρήματα παράνομα από τον λογαριασμό τους χωρίς εξουσιοδότηση. Λάβετε υπόψη ότι το αν θα πληρωθείτε εξαρτάται από τα γεγονότα της υπόθεσής σας.
  • Κυβερνητικές υπηρεσίες. Εάν πληρώσατε έναν απατεώνα με μια εφαρμογή πληρωμής για κινητά, αναφέρετέ το στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ReportFraud.ftc.gov. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναφέρετε απατεώνες στο FBI Κέντρο Καταγγελιών Εγκλημάτων στο Διαδίκτυο.
  • Zelle. Μπορείς αναφέρουν απάτη Zelle (συναλλαγές για τις οποίες έχετε εξαπατηθεί για να εξουσιοδοτήσετε) στον ιστότοπο της εφαρμογής πληρωμών — Η Zelle λέει ότι θα διαβιβάσει τα στοιχεία σας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του παραλήπτη για να προστατεύσει άλλους από την απάτη. Για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, η Zelle ζητά να καλέσετε στο (844) 428-8542.

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Ο Brad Hanson είναι αρχισυντάκτης στο Credit Karma. Τα 30 χρόνια εμπειρίας του σε έντυπα και ψηφιακά μέσα περιλαμβάνουν εργασία για τους Los Angeles Times-Washington Post News Service, Trucks.com και Polyvore. Πιο πρόσφατα για… Διαβάστε περισσότερα.

Paylaşın