A couple seated side by side at a table smile while using laptop to create a budget.
Σημείωση για τους εκδότες: Το Intuit Credit Karma λαμβάνει αποζημίωση από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

Ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιούς οικονομικής ζωής.

Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δαπανών για τα χρήματά σας, ώστε να έχετε πάντα αρκετά για τα πράγματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Αντί να είναι περιοριστικές, αυτές οι 20 συμβουλές προϋπολογισμού θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα των χρημάτων που ξοδεύετε και θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πρόσθετο εισόδημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.

Τα άτομα που διαθέτουν επιτυχή προϋπολογισμό μπορούν να ξεφύγουν από το χρέος γρηγορότερα, να επιτύχουν τους στόχους αποταμίευσης τους με την πάροδο του χρόνου και να κάνουν έξυπνες δαπάνες. Το καλύτερο μέρος είναι ότι χρειάζονται μόνο μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα των χρημάτων σας για να εφαρμόσετε καλές συνήθειες προϋπολογισμού.

Φυσικά υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να κάνεις κάθε μέρα. Παραμένουμε σωματικά υγιείς φροντίζοντας την υγιεινή μας και παραμένοντας δραστήριοι. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να ασκούμε την ίδια καθημερινή φροντίδα για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας θεμέλια; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για γρήγορα και εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού σας.


 1. Κάντε τον προϋπολογισμό σας πριν ξεκινήσει ο μήνας
 2. Εξασκηθείτε στον προϋπολογισμό στο μηδέν
 3. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία
 4. Προσδιορίστε τις ανάγκες έναντι των επιθυμιών
 5. Διατηρήστε οργανωμένους λογαριασμούς και αποδείξεις
 6. Δώστε προτεραιότητα στην εξόφληση του χρέους
 7. Μην ξεχάσετε να φέρετε διασκέδαση
 8. Πρώτα εξοικονομήστε και μετά ξοδέψτε
 9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη συνταξιοδότησή σας τώρα
 10. Διαχωρίστε την άμεση κατάθεσή σας
 11. Περιμένετε το αναπάντεχο
 12. Σχέδιο για μεγάλες αγορές
 13. Προσθέστε μια κατηγορία έκτακτης ανάγκης
 14. Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα
 15. Σκιαγράφησε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους
 16. Παρατηρήστε μια μέρα που δεν ξοδεύετε
 17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου
 18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο για μετρητά
 19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση
 20. Να είναι ευέλικτο

1. Κάντε τον προϋπολογισμό σας πριν ξεκινήσει ο μήνας

Για να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό σας, προγραμματίστε εκ των προτέρων. Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ένας νέος μήνας, καθίστε και προγραμματίστε τις δραστηριότητες και τα έξοδα του επόμενου μήνα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα οδικό ταξίδι ή ραντεβού με κτηνίατρο έναν μήνα, αλλά όχι τον επόμενο. Αφού προγραμματίσετε τον μήνα σας, ορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

2. Εξασκήστε τον προϋπολογισμό στο μηδέν

Ο προϋπολογισμός στο μηδέν σημαίνει να παρακολουθείτε κάθε δολάριο που κερδίζετε και να το τοποθετείτε στον προϋπολογισμό σας μέχρι να μην σας απομείνει ούτε ένα δολάριο.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κερδίζετε 4.000 $ το μήνα. Μετά τον προϋπολογισμό των ασφάλιστρων αποταμίευσης, των επενδύσεων, των πάγιων εξόδων και τυχόν πρόσθετων εξόδων, θα πρέπει να μην έχετε χρήματα.

Ο προϋπολογισμός στο μηδέν μπορεί να σας δείξει πού πηγαίνουν τα χρήματά σας και να δώσει σε κάθε δολάριο που κερδίζετε έναν σκοπό.

Ρυθμίστε τον εαυτό σας με τα σωστά εργαλεία για να εξασφαλίσετε την επιτυχία από την αρχή. Παρακολουθήστε τα χρήματά σας με μια εφαρμογή προϋπολογισμού ή χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να παρακολουθείτε πόσα χρήματα ξοδεύετε σε είδη παντοπωλείου ή κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Τα ισχυρά εργαλεία κατάρτισης προϋπολογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, να σας προτρέπουν να δώσετε προτεραιότητα στους στόχους και τους λογαριασμούς σας και να σας ειδοποιήσουν εάν έχετε ξοδέψει υπερβολικά σε μία κατηγορία.

4. Προσδιορίστε τις ανάγκες έναντι των επιθυμιών

Κανόνας 50-30-20Εικόνα: Κανόνας 50-30-20

Οι «ανάγκες» είναι οτιδήποτε κρίσιμο για τη βασική σωματική, ψυχική και οικονομική ευημερία σας — σκεφτείτε το φαγητό, το ενοίκιο και την αποπληρωμή του χρέους. Αυτά πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό σας και μπορείτε να τα βρείτε στον υπολογιστή προϋπολογισμού του Credit Karma.

Σκεφτείτε τον κανόνα 50/20/30, ο οποίος κατανέμει περίπου το 50% του εισοδήματός σας σε απαραίτητα, το 20% σε αποταμιεύσεις ή χρέη και το 30% σε μη απαραίτητα που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας.

5. Διατηρήστε οργανωμένους λογαριασμούς και αποδείξεις

Διατηρήστε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας οργανωμένες σε περίπτωση που χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν λογαριασμό για να το αμφισβητήσετε. Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για φορολογικούς σκοπούς.

Μπορείτε να επιλέξετε τη φυσική αρχειοθέτηση εγγράφων μέσω κρεμαμένων φακέλων ή αναδιπλούμενων φακέλων. Εάν επιλέξετε τη φυσική αρχειοθέτηση, ταξινομήστε τα έγγραφά σας ανά λογαριασμό ή ανά μήνα, όποιο από τα δύο σας ταιριάζει. Εάν συνήθως λαμβάνετε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας μέσω email, ίσως θέλετε να υποβάλετε τα πάντα ηλεκτρονικά.

6. Δώστε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους

πιστοληπτικη ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΕικόνα: πιστωτικό σκορ

Εάν είστε σε θέση, η ιεράρχηση των πληρωμών του χρέους μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα από τόκους και να μειώσει το οικονομικό άγχος. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το χρέος σας χαμηλό γιατί επηρεάζει τη χρήση της πίστωσης. Γενικά, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τη χρήση της πίστωσής σας κάτω από το 30% του ορίου σας.

7. Μην ξεχνάτε να φέρετε διασκέδαση

Μέρος ενός σταθερού προϋπολογισμού είναι ο προγραμματισμός για διασκέδαση εκτός από οτιδήποτε άλλο. Η αφαίρεση χρημάτων για μη βασικές δραστηριότητες διασφαλίζει ότι υπάρχουν αρκετά για να απολαύσετε χωρίς τον κίνδυνο υπερβολικών δαπανών.

Είτε πρόκειται για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, για μια βραδινή έξοδο με φίλους ή για μια ειδική απόλαυση, η αφαίρεση ενός μικρού ποσού κάθε μήνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε υπό έλεγχο τα οικονομικά σας και να αποφύγετε να θυσιάσετε τη διασκέδαση για την οικονομική ελευθερία.

8. Πρώτα εξοικονομήστε και μετά ξοδέψτε

Σκεφτείτε την αποταμίευση ως τακτική δαπάνη και συνυπολογίστε την ανάλογα στον προϋπολογισμό σας. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Warren Buffett, η προτεραιότητα των αποταμιεύσεών σας είναι απαραίτητη και συνιστά την αυτοματοποίηση των συνεισφορών για να αποφύγετε τον πειρασμό.

9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη συνταξιοδότησή σας τώρα

Ίσως το έχετε ξανακούσει, αλλά θα το ξαναπούμε: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη σύνταξη. Εάν είναι δυνατόν, εξετάστε το ενδεχόμενο να επωφεληθείτε πλήρως από το πρόγραμμα αντιστοίχισης συνταξιοδότησης του εργοδότη σας. Το να ξεκινήσετε νωρίς μπορεί να σας βοηθήσει να μην επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό σας αργότερα καθώς προσπαθείτε να καλύψετε τη διαφορά.

10. Διαχωρίστε την άμεση κατάθεσή σας

Εάν έχετε απευθείας κατάθεση μέσω του εργοδότη σας, σκεφτείτε να τη ρυθμίσετε έτσι ώστε ένα ορισμένο ποσοστό του εισοδήματός σας να πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αυτοματοποίηση λειτουργεί για εσάς.

11. Να περιμένετε το απροσδόκητο

προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρωνΕικόνα: προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρων

Μερικές φορές όλος ο προγραμματισμός στον κόσμο δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για απροσδόκητα έξοδα. Πράγματα όπως επισκευές αυτοκινήτου ή ταξίδια στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης στον προϋπολογισμό σας. Για αρχή, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε το μικρότερο ποσό που θα σας κάνει να νιώσετε ότι σας φροντίζουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μετά από αυτό, οι ειδικοί συνήθως συνιστούν να εξασφαλίσετε έξοδα για τρεις έως έξι μήνες για να σας ησυχάσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

12. Σχέδιο για μεγάλες αγορές

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακριβό αντικείμενο, όπως ένα νέο φορητό υπολογιστή ή τηλεόραση, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Καθορίστε μια ημερομηνία που θέλετε να κάνετε την αγορά και διαιρέστε την τιμή με τον αριθμό των ημερών που έχετε.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε έναν υπολογιστή 1.500 $ σε 300 ημέρες, χρειάζεται μόνο να εξοικονομήσετε 5 $ την ημέρα. Αυτό θα σας αποτρέψει από τη χρέωση του αντικειμένου από μια πιστωτική κάρτα, με αποτέλεσμα να έχετε σοβαρά χρέη και να χρειαστεί να πληρώσετε τόκους μέχρι να μπορέσετε να εξοφλήσετε το υπόλοιπο.

13. Προσθέστε μια κατηγορία έκτακτης ανάγκης

Μερικές φορές μια δαπάνη δεν ταιριάζει απόλυτα στις κατηγορίες του προϋπολογισμού σας. Εκεί είναι χρήσιμο να έχεις ένα απρόβλεπτο. Εδώ είναι το αλιευτικό: βεβαιωθείτε ότι δεν το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για υπερβολικές δαπάνες σε καμία από τις άλλες κατηγορίες σας. Εάν βρίσκεστε να υπερβείτε συνεχώς τον προϋπολογισμό σας για φαγητό, ψώνια ή οποιονδήποτε άλλο τομέα, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσαρμόσετε τον προϋπολογισμό σας αντί να τον διοχετεύσετε στο ενδεχόμενο.

14. Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα

Οι ανάγκες σας θα αλλάξουν και ο προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να είναι ορατός. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επαναξιολογήσετε τον προϋπολογισμό σας σε μηνιαία βάση για να έχετε μια αίσθηση του πόσο καλά τον τηρήσατε. Εάν αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας να κάνει συνεχώς υπερβολικές δαπάνες σε μια κατηγορία και υποδαπανήσεις σε μια άλλη, μοιράστε τον προϋπολογισμό σας για να το κάνετε πιο εφικτό.

15. Περιγράψτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους

Να θυμάστε ότι οι πιο εύκολοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι ΕΞΥΠΝΟΙ: συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και επίκαιροι. Αντί να πείτε, “Θέλω να εξοικονομήσω περισσότερα φέτος”, δοκιμάστε, “Θέλω να εξοικονομηθούν 1.000 $ για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Δεκεμβρίου”.

16. Παρατηρήστε μια μέρα που δεν ξοδεύετε

Ορίστε μια μέρα την εβδομάδα που δεν ξοδεύετε χρήματα πέρα ​​από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι εβδομαδιαίες δαπάνες παραμένουν εντός του εύρους του προϋπολογισμού σας.

Εάν δυσκολεύεστε να αφήσετε χρήματα στην άκρη, σκεφτείτε να πάτε έναν ολόκληρο μήνα χωρίς να ξοδέψετε. Η ιδέα είναι να ξοδέψετε έναν ολόκληρο μήνα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και να βάλετε τυχόν επιπλέον χρήματα σε αποταμιεύσεις.

17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Η εξοικείωση σε μια νέα ρουτίνα προϋπολογισμού μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να τελειοποιηθεί. Ο προϋπολογισμός σας μπορεί να μην είναι τέλειος την πρώτη ή τη δεύτερη φορά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τον οικονομικό τρόπο ζωής σας καθώς εγκατασταθείτε στη νέα σας ρουτίνα. Εστιάστε στη λήψη καθημερινών αποφάσεων έχοντας κατά νου τους στόχους του προϋπολογισμού σας για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες.

Η τήρηση του προγράμματος θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εισόδημά σας και να είστε βέβαιοι ότι κάθε δολάριο στον τραπεζικό λογαριασμό σας θα πηγαίνει προς έναν συγκεκριμένο στόχο.

18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο με μετρητά

Ο προϋπολογισμός μόνο με μετρητά σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται μόνο μετρητά για όλες τις αγορές και τα έξοδα παρακολουθούνται τακτικά. Αυτή η μέθοδος προϋπολογισμού καθιστά ευκολότερο να δείτε πόσα χρήματα έχετε να ξοδέψετε και να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός μόνο με μετρητά σάς επιτρέπει να λαμβάνετε συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες σας, επειδή σας αναγκάζει να προσέχετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας.

19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση

Για έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό που λειτουργεί μακροπρόθεσμα, εξετάστε την οικονομική σας κατάσταση. Ο προϋπολογισμός με ελπίδα — προγραμματισμός δαπανών με βάση το πιθανό εισόδημα — μπορεί να σας οδηγήσει στο χρέος αντί για αποταμίευση. Από την άλλη πλευρά, η περιγραφή ενός προϋπολογισμού που αγνοεί ένα μέρος του εισοδήματός σας μπορεί να σας κάνει να σπαταλήσετε χρήματα ή να παραβλέψετε ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου, όπως η επένδυση.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένης της αποταμίευσης, της εξόφλησης του χρέους και της επένδυσης στο μέλλον σας. Σκεφτείτε απροσδόκητα έξοδα, όπως επισκευές αυτοκινήτου ή ιατρικούς λογαριασμούς, για να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα έξοδα προτού αποφασίσετε πώς να οργανώσετε τα χρήματά σας.

20. Να είστε ευέλικτοι

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές η οικονομική μας κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά. Κατά τον προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο και να το τηρείτε, αλλά και να είστε πρόθυμοι να κάνετε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπή ορισμένων εξόδων, εύρεση τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων ή άνοιγμα σε νέες ιδέες και ευκαιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η ευελιξία με έναν προϋπολογισμό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να χτίσετε μια σταθερή οικονομική βάση με αυτοπεποίθηση.

Paylaşın